Vielerlei Gemüsesuppe * Multi Veggies Soup

Als Beitrag zum Weekend Herb Blogging#110 mit der Gastgeberin Truffle von What´s on my plate aus Melbourne mache ich allen anderen den Mund mit der Vielerlei Gemüsesuppe wässrig.
As my dish to this week´s weekend herb blogging#110 hosted by Truffle of What´s on my plate from Melbourne I make many a mouth´s water.

vgs.jpgVielerlei Gemüsesuppe
Zutaten:
2 Tassen Palbohnen ->s. Vortag
1 Knoblauchknolle
4 Möhren
1 Petersilienwurzel
4 kleine rote Beete
1 Stange Lauch
1/4 Sellerieknolle
250 g geschälte Tomaten
1 luftgetrocknete, geräucherte Wurst(Landjäger o.ä.)
1 luftgetrocknete Wurst
Thymian
Zitronengras
1,5 l Gemüsebrühe
Zubereitung:
am Vortag: Die Bohnen mit Wasser bedecken und 4 Stunden stehen lassen. Mit dem Wasser in einen Topf geben und köchlen bis die Flüssigkeit fast aufgesogen ist. Über Nacht stehen lassen.
Möhren, Petersilienwurzel, Rote Beete schälen und klein schneiden. Sellerieknolle schälen und später in großen Stücken mitkochen.
Die Würste in dünne Scheiben oder Würfel schneiden und zum Anschwitzen in den Suppentopf geben. Die Knoblauchknolle in feine Scheiben schneiden und zugeben. Möhren, Petersilienwurzel und Rote Beete zufügen. Mit Thymian und Zitronengras würzen und gut mischen.
1,5 l Gemüsebrühe erhitzen und zugeben. Den Herd auf mittlere Hitze schalten. Die Bohnen abwaschen und zufügen. Die Gemüsesuppe 2 Stunden garziehen lassen, kochen vermeiden, weil sonst die Bohnen aufspringen. Alle Zutaten geschichtet weiterziehen lassen.
Die Tomaten und den Porée zufügen und alles eine weitere Stunde garziehen lassen.
Sie Suppe heiß servieren und dazu Brot und einen leichten Rotwein reichen.
Guten Appetit!

Multi Veggies Soup

vgs1.jpgIngredients:
2 cups of beans -> go to: a day ahead
1 garlic here I get garlic that´s like one clove but also in shape of a little onion
4 carrots
1 parsley root
1/4 celery root
4 little beetroots
1 leek
250 g peeled tomatoes
1 dried and foamed sausage
1 dried sausage
1,5 l veggiebrooth
1 tp dried dhyme
1 tp dried lemongrass
Preparation
A Day ahead: take beans and water them in a small dish just covered with water for about 4 hours. Take beans and remaining water and cook them slightly to get rid of most of the liquid, leave them alone overnight.
Peel carrots, parsley root, beetroots and cut them into tiny slices or cubes as you prefer.
Cut sausages into slices or cubes depending on their size and give them into a pot to sweat.
Cut garlic into cubes and add with carrots, parsley and beetroot. Add thyme and lemongrass and mix thoroughly.
Brind 1,5 l veggiebroth to heat and pur over the veggies. Turn heat to low/middle temperature to simmer slightly. Wash beans and add them onto the rest. From now on don´t stir. Let all simmer for 2 hours.
Add peeled tomatoes and leek (cut into rings) and let simmer for another hour or more if you like.
Give soup in a plate and enjoy with bread and a light red wine!

Kalyn von Kalyn´s Kitchen in Salt Lake City möchte immer Informationen zu Gemüsen oder Kräutern bekommen. Ich habe mit Bohnen angefangen und sage nun, warum Thymian sie begleiten soll.
Da Bohnen oft zu Blähungen führen ist Thymian das Gegenmittel. Das Einweichen und Vorkochen der Bohnen verringert deren blähende Wirkung. Also sollte zur Verhinderung der ersteren nicht zu wenig von letzterem genommen werden, damit das Ganze ein Hochgenuß wird.
Kalyn from Kalyn´s Kitchen in Salt Lake City always wants us to give information about veggies or herbs. Well I started with beans and now give reasons for thyme with them.
Since beans are sometimes cause of belly trouble, thyme is at hand as remedy. Although the watering and precooking of beans reduces their troubles, it still leaves some. So to reduce the first´s troubles make sure not to spare the second´s benefits.

3 Responses to “Vielerlei Gemüsesuppe * Multi Veggies Soup”

  1. Katie Says:

    I do love a good soup in winter – and this one sounds delicious. I picked up a big bundle of beef bones yesterday… so I’m ready!

  2. Laurie Says:

    Sausage and vegetable soup — sounds excellent (though I think the first sausage maybe should be “dried and smoked” instead of “dried and foamed). What is the difference between the two kinds of sausages you use?? And very interesting information about the benficial properties of thyme — thanks!

  3. Kalyn Says:

    Sounds really good. I always like to soak my beans too. I didn’t know that thyme will help with the problems that can be associated with beans! But I do like to put thyme in bean soup, so maybe I just like the way they taste together.


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