WHB # 96 Mirabellen * mirabelle plums

TextGastgeberin des 96. WHB ist Zorra vom Kochtopf in Andalusien.
This week´s host of the WHB event created by Kalyn is Zorra from Kochtopf in Andalusia.
Mirabellengelee

900 ml Fruchtsaft
350 g Zucker
1 Päckchen Dr. Oetker Gelfix
3-4 Zweige Estragon
Zubereitung:
Den Zucker und das Gelfix im Saft auflösen und nach Gebrauchsanweisung kochen lassen. Kochendheiß in sterile Gläser füllen und verschließen. Damit sie luftdicht abschließen, randvoll füllen und nach dem Verschließen 5 Minuten auf den Deckel stellen.
Eine vitaminreiche, farbenfrohe Leckerei für kalte Wintertage.
Yelly of mirabelle plums

900 ml fruit juice
350 g sugar
1 paket of yelly help (I took a German brand)
3-4 twigs of tarragon
Give juice, sugar and yelly help in a pot to cook firmly as recommended in the instruction. Add tarragon to give extra flavour. Remove tarragon before filling yelly into sterilized glasses. To close them firmly, let them rest for about 5 minutes upside down.
This is a delicacy rich in vitamins, flavour and colour for chilly winter days.
süß saure Möhrensuppe

1 Bund Möhren
10-20 Mirabellen
1 Zwiebel
5 Kartoffeln
2 l Gemüsebrühe
Zubereitung:
Die Kartoffeln, Möhren und Zwiebel schälen und klein schneiden. Mirabellen waschen. Alle Zutaten mit der Hälfte der Brühe in einen Topf geben und kochen lassen, bis sie weich sind. Zutaten pürieren. Dann durch ein Sieb passieren, um eine kremige Suppe zu erhalten. Mit der restlichen Brühe aufkochen, abschmecken und heiß servieren.
Guten Appetit!!
sweet and sour carrot soup

1 bunch of carrots
4-5 potatoes
10-20 mirabelle plums
1 onion
2 l vegetable broth
Preparation:
Peel and cut into bits carrots, onion and potatoe. Wash mirabelles. Give all into a pot, add half of the broth, and cook till soft. Create a smooth paste using a mixer or cutter. Then give it into a sieve and pass it through. Cook again adding the rest of the broth and serve hot.
Enjoy!!

Ein weiteres Mirabellenrezept ist hier.

Another recipe with mirabelles is to be found here.

Kalyn die Gründerin dieses Ereignisses möchte Neues über Früchte, Gemüse oder Kräuter erfahren.
Mirabellen auch gelbe Zwetschge oder Kriecherl genannt, sind Unterarten der Pflaume. Sie sind keine Vitaminbomben, aber ihr Mix von Vitamin C und allen B Vitaminen schützt vor Streß und sie wirken dank ihres geringen Kaliumanteils entwässernd. Ihr hoher Pektingehalt regt Darm- und Nierentätigkeit an. Weitere Informationen hier.

Kalyn the foundress of this weekly meeting wants to know more about fruit, vegetables or herbs.
Mirabelle plums or prunes are the tiniest pluns. Their content of vitamins isn´t exceptional, but the mix of vitamin C and all B vitamins makes them a fighter against stress. With their small amout of calium and high amount of pectin they spur kidneys and digestion.

6 Responses to “WHB # 96 Mirabellen * mirabelle plums”

  1. zorra Says:

    Ich muss unbedingt Mirabellen auftreiben, damit ich diese Köstlichkeiten nachkochen kann.

  2. katiez Says:

    I just found an old tree of mirabelles in the corner by my garden. Too late for this year, though. There were only a few left on the tree.
    Your preserves look beautiful – I love the idea of tarragon with the fruit!

  3. Sophie Says:

    Unusual, I’d never have thought of a plum and carrot soup! I’ll have to try this when my plums are ready

  4. Maria Helene Schlösser Says:

    @ zorra,
    perhaps yours are a lot sweeter than mine, but they will be marvellous anyway!
    @ katiez,
    think of them next year. You lill be reminded by the lovely blossoms in sprintime.
    @ sophie,
    carrots and plums are a great pair. When I combine carrots with ginger, my children refuse them sometimes, because they increase the sharpness.

  5. Sue (coffeepot) Says:

    Yummy I love plums but the carrots are a new pair for me to hear about too.

  6. Kalyn Says:

    I’ve never had this type of plums, but I think the idea of adding plums to carrot soup is a great one!


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