Erster Senf * Mustard, first try


Angeregt durch diesen Post, habe ich Senf zubereitet.
Zutaten:
1 Tasse Senfkörner (helle für scharfen Senf, dunkle für milderen Senf)
1,5 Tassen Weißburgunder
3 Teelöffel Honig
1 Teelöffel Salz
3 Eßlöffel Weißweinessig
1 Glas mit Schraubverschluß

Kräuter, Gewürze nach Lust Laune und Anlaß
Ich habe Ysop, Salbei, Dill und Olivenkraut genommen.

Zubereitung:
Körner, Wein, Essig in das Glas geben und 1-2 Tage ziehen lassen. Die Körner nehmen viel Flüssigkeit auf. Ich werde die Gewürze, anders als auf dem Foto später zufügen, da sie im Glas kein Aroma freisetzten.
Die Masse mit Kräutern und Gewürzen in einen Cutter geben und kleinhacken. Soll der Senf körnig sein, kann die Masse jetzt abgefüllt werden. Sie wird später kühl gelagert fester und bleibt lange haltbar.
Soll der Senf fein werden, wird die Masse diurch ein Haarsieb passiert und dann abgefüllt. Da auf diese Weise auch die Kräuter zerpresst werden, kann vorher stärker gewürzt werden.
Von links nach rechts: Estragonsenf, Ysopsenf, körniger Dillsenf, Salbeisenf.
Auf ans Werk und viel Spaß bei der Hexerei!
Inspired by a post here, I tried to produce my first mustard.
Ingredients:
1 cup of mustard seeds (light ones to get sharp mustard, dark ones for milder versions)
1,5 cups of white burgunder wine
3 spoons of white vinegar
3 teaspoons of honey
1 teaspoon of salt
a glass with screwing option

herbs and spices as you like

Preparation:
Give seeds, wine and vinegar in the glass, close and let rest for 1-2 days. The seeds will absorb a lot of the fluid. I added the herbs later, because they didt unfold in the glass.

Give mixture with herbs and extra spices into a cutter and mix thoroughly. If you want corny mustard, that´s it.
If you want fine mustard, you have to press the mixture through a sieve and then fill it into glasses. In this case you may use more herbs, because they will rest in the sieve.
From right to left tarragon mustard, ysop mustard,corny dill mustard, and sage mustard.
Have a try and enjoy a bit of socery feeling!

4 Responses to “Erster Senf * Mustard, first try”

  1. Peter M Says:

    Maria, it looks delicious and I’m flattered that you tried the recipe and succeeded!

    I will make another batch of mustard in September.

  2. Maria Helene Schlösser Says:

    Peter, I´m flattered and hope we´ll share all recipes!!🙂

  3. Peter M Says:

    Maria, I hold no recipes back or keep secret. Also, I will add you to my blog’s favourite links.

  4. katiez Says:

    I’ve been meaning to try that, too!
    It looks like fun, and your mustards looked like they turned out beautifully!


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